Blog

30

May

Tinta: història i evolució

Al llarg dels segles, l’escriptura s’ha convertit en la principal via de comunicació entre els éssers humans. Gràcies al descobriment de Johannes Gutenberg, a través de la impressió i de la tinta hem aconseguit transmetre la nostra cultura i coneixements mundialment. Arran de la invenció dels ordinadors, impressores i cartutxos de tinta al segle XX, l’evolució ha estat incessant permetent que avui dia gairebé qualsevol persona pugui imprimir els seus projectes des de casa sense necessitat de desplaçar-se.

No obstant tot això l’hi devem a un altre gran invent, que per a la majoria és un gran desconegut i que sovint no som conscients de la importància que va tenir en la història de la humanitat: la tinta. Des d’Impremta Novagràfic li farem un homenatge a aquest gran invent a través d’un viatge per la seva història i evolució…

Què és la tinta?

La tinta és un líquid format per diversos pigments o colorants, emprat a acolorir i marcar una superfície amb fragments de textos o dibuixos. Encara que principalment s’utilitzava en llapisseres, bolígrafs o pinzells, avui dia és utilitzada de forma contínua a tota classe d’impressions.

Les primeres tintes estaven elaborades a partir de pintures vegetals i consistien en la unió d’un pigment anomenat negre fum, cua i substàncies aromàtiques. Era necessari barrejar aquesta composició amb aigua abans d’utilitzar-la i era comunament cridada tinta xinesa. Per les estilogràfiques es fabricaven tintes especials d’assecat ràpid i en l’Europa del segle XIII amb el descobriment dels pigments de colors, se li incorporaven vernissos que variaven segons la superfície a imprimir.

Orígen de la tinta

Encara que principalment s’atribueix la invenció de la tinta als xinesos avui dia no se sap amb exactitud quan es va inventar, però si sabem que el seu origen és antiquíssim i que la portem utilitzant des del segle 400 AC.

L’antic Imperi xinès, utilitzava una espècie de tinta composta per negre de fum i goma per escriure amb plomes o pinzells. En l’Imperi romà, s’utilitzava una tinta de color púrpura, aconseguida de les glàndules branquials d’un mol·lusc anomenat Múrex, per signar els seus edictes. Més tard, en l’Edat Mitjana, els escribes utilitzaven una mescla de sutge amb tinta de sèpia o restes de vi o argila per fabricar tinta vermella per destacar inicials i fragments en els documents.

L’evolució de la tinta ha estat contínua a través dels segles, no obstant això, el gran canvi va arribar al segle XX amb la invenció dels ordinadors i impressores.

Tintes d'impressió

Bàsicament estan compostes per tres elements bàsics:

  • Vernís preparat a altes temperatures durant un període llarg de temps per definir la sèrie de tintes que es va fabricar.
  • Pigments de colors en funció del color que volem aconseguir.
  • Additius que es barregen en la fabricació de la tinta en funció del resultat que volem que ens proporcionis la tinta: assecat, ancoratge, lluentor, mat, resistència al frec, resistència a la temperatura, etc.

Les tintes d’impressió han sofert molts canvis i ajustos en les últimes dècades. Fa uns anys, utilitzàvem el pigment del sutge del carbó per imprimir periòdics, que una vegada llegits els empràvem per embolicar els entrepans. Des de llavors, l’evolució de la tinta d’impressió ha anat de la mà i sota l’atenta mirada de les normes sanitàries, EU i altres institucions. Tot això ha aconseguit que cada vegada més les tintes que emprem en impressió siguin més saludables, ecològiques, de baixa olor, de baixa migració, etc.

Impremta Novagràfic: professionals de la tinta d'impressió

A Impremta Novagràfic, estem sempre a l’avantguarda de les noves tècniques i aplicacions de les tintes d’impressió. En les nostres instal·lacions duem a terme pràctiques ecològiques que ens permeten ser més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.