Blog

31

Jul

L’origen de la tipografia

Les tipografies formen part del treball diari de la nostra impremta. Les trobem a tot arreu: en els pamflets publicitaris, targetes de visita, calendaris, … i fins i tot als quaderns de factures! Cadascuna té una personalitat i un ús específic. No obstant això, alguna vegada ens hem parat a pensar qui les va inventar o dissenyar per primera vegada? Si sents curiositat per la tipografia, en aquesta entrada en parlem.

La tipografia és l’art de crear les lletres que fem servir cada dia. Consisteix en dissenyar-les i convertir-les en alguna cosa tangible. Cada punt, coma, lletra és una obra d’art que en conjunt constitueix el tipus de lletra. I cada tipografia reflecteix el moment històric, la cultura i els avenços tecnològics del moment en que va ser creada.

En els inicis, les obres eren manuscrites i sempre depenien de la cal·ligrafia de l’autor. Va ser a mitjans del segle XV quan Guttenberg va inventar la primera impremta per poder mecanitzar el sistema de creació de llibres. Les lletres eren creades manualment i eren molt costoses de fabricar. La primera tipografia, Blackletter, era fosca i gruixuda, encara que difícil de llegir. No obstant això, aquesta genial idea no va fer ric a Guttenberg que més aviat va viure en la penúria i va haver de “compartir” la seva idea per poder subsistir en la pobresa.

En els segles posteriors, es van anar perfeccionant les tipografies per facilitar-ne la lectura. Innovacions en el sector de la impremta van permetre diferenciar el gruix de les lletres permetent la negreta i la italica, controlar la distància entre paraules i lletres per poder aprofitar més el paper i reduir costos … així com tenir en compte els aspectes estètics per poder crear fonts adequades per a la publicitat, revistes i llibres.

En l’actualitat, la digitalització ha suposat un boom. Podem trobar multitud de portals com dafont.com on creadors de tipografies exposen les seves propostes gratuïtes i / o de pagament. O fins i tot repositoris d’Internet com Google Fonts que posen a disposició de tots els creadors de pàgines web els seus tipografies perquè aquestes puguin ser usades lliurement.

Si estàs creant la teva empresa i vols diferenciar-te de la teva competència, potser és una bona idea utilitzar un tipus de lletra que representi la teva marca. A dia d’avui ja no hi ha excusa i tots podem tenir un disseny únic o simplement adequat per als nostres valors. Pregunta’ns i a l’Impremta Novagrafic t’ajudarem!