Blog

17

Feb

Paper: història, evolució i tipus

Al llarg de la història de la humanitat el paper ha estat un dels materials més utilitzats per l’home per escriure, dibuixar i transmetre informació, sent un dels productes més representatius de la nostra cultura. En l’antic Egipte s’escrivia sobre papir, durant l’Edat Mitjana a Europa s’utilitzaven els pergamins, i en l’antiga Xina utilitzaven tires de fusta o de bambú.

S’estima que la invenció de l’escriptura i de la numeració data des de l’any 3.000 aC, impulsada pels antics egipcis per la necessitat de comptabilitzar els excedents de les collites en èpoques de bonança. Fent ús de les plantes que creixien a la riba del riu Nil, van aconseguir fabricar una espècie de folis que avui dia coneixem com a papir.

El procés d’obtenció de les fulles de paper era llarg, lent i laboriós, però la necessitat de deixar constància de valuosos textos jurídics i religiosos van fer que el papir anés utilitzat tant per la civilització egípcia com per les gregues i romanes. Va ser a partir del 1840, quan Friedrich Gottlob Keller va concebre un mètode per obtenir paper a partir de la polpa de fusta mitjançant processos químics, quan es va engegar la gran empresa de la fabricació del paper, tal com la coneixem avui dia.

Escollir el paper que millor s'adapta al nostre projecte

Al llarg d’aquests anys la producció del paper ha anat evolucionat i perfeccionant-se oferint-li al consumidor una àmplia varietat amb diferents acabats, gramatges, qualitat, composició, textures, etc.
A l’hora d’imprimir els nostres projectes, ens trobem amb una gran varietat de tipus de paper que sovint no coneixem i no sabem quin és el més adequat per al nostre projecte. És fonamental triar el que millor s’adapta als nostres objectius per aconseguir l’acabat i l’efecte desitjat, ja que el resultat pot variar considerablement.

En aquest article des d’Impremta Novagràfic farem un repàs dels tipus de paper més utilitzats, en funció de les seves textures i grossors, perquè li pugueu treure el màxim partit.

Tipus de paper segons textura:

• Paper òfset: la seva principal característica és la porositat i és el més utilitzat en fotocopiadores i impressores convencionals.
• Paper estucat: gràcies al seu acabat que, permet que els colors siguin més naturals i cridaners fa que sigui el paper més utilitzat per imprimir catàlegs, revistes, flyers, etc.
• Paper fotogràfic: és un dels papers més cars que existeixen, utilitzat per millorar la qualitat de qualsevol projecte.
• Paper tintoretto: de superfície rugosa és utilitzat per elaborar sobres i packaging, es pot utilitzar tant en la impressió òfset com a impressió digital.

Tipus de paper segon grossor:

• 40 a 60 grams: utilitzat per elaborar periòdics.
80 a 100 grams: folis comuns utilitzats en oficines i per imprimir treballs a casa.
90 a 170 grams: utilitzat per imprimir fullets i cartells.
200 a 250 grams: s’utilitza per imprimir portades de revista i flyers.
250 a 350 grams: per a la impressió de postals i targetes de visita.
• 350 a 450 grams: per a cobertes de llibres o de revistes especials.

Tipus de paper segon grandària:

Confia el teu projecte a Impremta Novagràfic

Si tens un projecte i no saps què tipus de paper és el més adequat i indicat per aconseguir els millors resultats, a Impremta Novagràfic posem a tu disposició un gran equip de professionals, que t’ajudessin i t’assessoren durant tot el procés per aconseguir uns resultats perfectes.