Blog

Doodle celebració invenció perforadora

14

Nov

Avui fa 135 anys es va inventar la perforadora de paper

Avui hem obert l’ordinador i ens hem sorprès de veure alguna cosa inusual en el navegador que utilitzem normalment. Google mostrava una imatge que ens era familiar. Confeti? Gomets? Una perforadora! Hem agafat el vell accessori d’escriptori que normalment està damunt d’una pila de papers i l’hem remirat per dalt i per baix. Autèntica enginyeria.

Ho reconeixem. El doodle és una d’aquelles imatges sobre les que no ens fixem normalment perquè ja ha passat a ser un habitual. Però avui tractant-se d’una cosa que ens toca tant de prop no hem pogut evitar un somriure i ens hem vist en certa mesura obligats a compartir-ho al blog. Cap excusa millor per parlar-ne.

La perforadora és un invent alemany. O pràcticament. Perquè existeix una patent alemana de 1886 i una d’americana del 1885. Però com l’ús de la perforadora de Benjamin Smith (Massachusetts) era per marcar entrades i el de Friedrich Soennecken per perforar papers, el gran mèrit se l’ha endut l’enginy alemany.

El principi que fa que una perforadora de paper funcioni és el d’aplicar pressió en un punt concret en 2 direccions oposades al mateix temps. Fent possible la cisalla. Com més uniforme es reparteix la pressió, de més qualitat serà el forat.

L’univers de les perforadores és també molt variat. En trobem de diferents tamanys donant opció a perforar uns pocs folis o gruixos majors. En opcions de 2,4 i 6 forats i regulables per a tot tipus de dimensions de paper. També amb la possibilitat de fer els forats en diversos diàmetres. Tot i que típicament són de 6mm. I amb la possibilitat de varietats que són específicament per arrodonir les cantonades d’un paper.

Com veieu, radere hi ha molta ciència!

Què és un doodle de google

Un doodle de google és una modificació del logotip que apareix normalment en el buscador per fer homenatge a alguna efemèride. Google té tota una divisió de treballadors per fer possible aquesta secció. Els podem trobar a https://www.google.com/doodles i des de l’any 1998 en que es va publicar el primer se n’han fet més de 2000 per homenatjar a cantants, videojocs, científics,…

Altres efemèrides un 14 de novembre

Ja ficats hem cercat si hi havia algun doodle per a personatges que per a nosaltres són significatius dins el món de la impremta. Esperàvem trobar algun doodle a Johannes Gutenberg, l’origen de la tipografia, o fins i tot a la invenció de la imprenta, però no hem trobat res de res. Així que des d’aquí, un humil servidor anima a Google a fer-ho el pròxim 3 de febrer, dia en que es celebra la seva mort.

Altres efemèrides que s’hagin celebrat un 14 de novembre són:

  • El 161 aniversari del naixement de Claude Monet el 2001
  • El dia de la Majoria d’Edat el 2003 (Japó)
  • El dia del nen el 2010 (Índia)
  • El 125 aniversari del naixement de Amadeu de Souza-Cardoso el 2012 (Portugal)
  • El 125 aniversari del naixement de sir Frederick Banting, pels seus treballs sobre la diabetes i la insulina
  • El dia de la infància el 2016 (Índia)

Afegirieu vosaltres alguna? Temps ara de reflexionar perquè aquesta efemèride i no una altra. Que haurà buscat google exactament? Posar de manifet que el món digital i el offline van lligats de la mà? Sincerament no ho sabem. Esperem que no pasi amb aquest invent el mateix que va passar en el seu moment amb els telegrames i que algun dia podria passar amb el fax!