Blog

9

Jan

Quins tipus d’acabats d’impressió hi ha?

Els acabats d’impressió són el conjunt de tècniques d’acabat que marquen el punt i final d’un procés de producció de material imprès i li donen valor afegit.

És important considerar que una edició no acaba necessàriament amb l’aplicació de la tinta sobre el paper o el format que s’estigui utilitzant com ara cartolines, fusta, … sinó que diferents acabats ens donaran resultats completament diferents.

Entre les tècniques d’acabat més comuns trobem l’encunyat, el relleu o el gravat en sec, la impressió per calor, l’envernissat, els plegats, la serigrafia, les barbes, la decoració de talls i el perforat.

Les tècniques d’acabat ens permeten jugar amb la brillantor, les textures o fins i tot poden modificar la forma. Per exemple, una aplicació d’un vernís correcte pot convertir una impressió corrent en alguna cosa molt més especial.

Vegem diferents possibilitats per donar el toc final:

Envernissat

Un vernís és una tinta incolora que se sol aplicar per protegir la impressió de rascades, desgast o taques.

Es pot utilitzar per realçar l’aspecte visual d’un disseny.

Els tipus de vernís més comuns són brillant, mat, setinat, neutre, vernís UV i perlescent.

 • El vernís brillant reflecteix la llum i s’utilitza sovint per ressaltar elements gràfics. Augmenta la nitidesa i la saturació de les imatges.
 • El mat ajuda a reduir l’enlluernament i augmenta la llegibilitat. S’utilitza en documents amb molt text.
 • El setinat és un vernís intermedi entre el mat i el brillant.
 • El vernís neutre se sol utilitzar per accelerar l’assecat.
 • El vernís UV es denomina així perquè per al seu assecat s’utilitzen raigs ultraviolats. Serveix per destacar una imatge concreta. Aporta més brillantor que el vernís.
 • El vernís perlescent reflecteix els colors. S’utilitza per donar un efecte de luxe.

Encunyat

El encunyat és un procés en el qual mitjançant un encuny (encuny) es talla una secció específica d’un disseny.

S’utilitza normalment amb fins decoratius. Per exemple ens permet modificar la forma d’un projecte d’impressió o afegir un tall per crear una espècie de tapa foradada mitjançant el qual es permeti a l’usuari veure l’interior d’una publicació.

Relleu i gravat en sec

Un relleu és un disseny estampat sobre un suport amb tinta que dóna lloc a una superfície tridimensional o amb textura. En aquest temps d’acabat se sol usar paper de major gruix.

 • Els relleus solen bàsics, cecs, gravats en sec cecs o gravats s en sec.
 • En relleu bàsic es realitza amb tinta o amb una làmina o sobre una imatge en relleu.
 • Un relleu cec és una impressió sense tinta i sense làmina sobre una imatge en relleu.
 • Un gravat en sec és una impressió enfonsada amb tinta o amb una làmina sobre una imatge en gravat en sec.
 • Un gravat en sec cec és el mateix cas anterior però sense tinta i sense làmina sobre una imatge en gravat en sec.

Impressió per calor

La impressió per calor és coneguda també com termogravat. És un procés en el qual una làmina acolorida es premsa sobre un encuny en calent, fent que la làmina es separi del seu full de protecció. La làmina sol ser una pel·lícula fina de polièster que conté un pigment sec.

Els termes pel·liculat per calor, gravat laminat, impressió amb laminat, block print o impressió en calent són també formes diferents de referir-se a una impressió per calor.

Existeixen dos variants:

 

 • Estampació plana. Aporta una lleugera elevació per sobre de la superfície i normalment no imprimeix al revers del suport.
 • Estampació multinivell. Es realitza mitjançant un encuny creat amb diferents nivells i textures.

Plegats

Els plegats i plecs ens permeten diferents efectes creatius.

Típicament són en forma de vall o de muntanya en funció del a orientació del plec.

Podem trobar altres tipus de plecs com els desplegables, els plegats en finestra, els plegats en creu, els plegats en acordió i els plegats en cilindre.

 

 • Un desplegable és un full de paper plegada que s’uneix a una publicació per tenir més espai per mostrar un element visual o una imatge en concret. Pot ser en horitzontal o en vertical.
 • Un plegat en finestra és una il·lustració estesa amb quatre quadrants que es col·loca en la publicació de manera que els quadrants esquerre i dret es dobleguen cap a l’interior mitjançant plecs paral·lels i es troben al llom sense superposar-se.
 • Un plegat en creu és un plec imprès per una banda i doblegat verticalment i després horitzontalment per formar una secció sense tallar de quatre pàgines.
 • El plegat en acordió consisteix en dues o més plecs paral·lels en direccions oposades que s’obren. Permet que moltes pàgines puguin plegar i conformar una publicació de mida menor. Es poden alternar plecs en vall i en muntanya.
 • El pegat en cilindre està compost d’un conjunt de plecs paral·lels en vall, que es dobleguen diverses vegades entre si.

Barbes

Les barbes són la vora irregular que presenta el paper en deixar la màquina de paper. El paper fet a màquina té dues vores irregulars, mentre que el paper fet a mà té quatre. Quan no es tallen, les barbes poden utilitzar-se per aconseguir un gran efecte decoratiu. Una altra alternativa és trencar el paper a mà.

Decoració de talls

La decoració de talls consisteix en imprimir en el tall, fora dels marges del gruix del llibre mitjançant un procés especial.

Perforat

El perforat és un tipus d’encunyat que crea una sèrie de talls en un suport per a debilitar-lo, i que permet esquinçar amb facilitat.

Esperem que aquesta entrada us hagi servit per entendre una mica millor quins són els tipus d’acabat més comuns que se solen utilitzar en impremta.

Davant qualsevol dubte estem a la vostra disposició!

Recordeu que estem disponibles per les vies habituals de contacte a les nostres instal·lacions de Vila-seca, per telèfon trucant al 977 39 23 18 o per correu electrònic en el formulari de contacte del nostre web.