Blog

13

Dec

Què és la resolució?

S’entén per resolució a la divisió efectiva en parts iguals d’un espai físic. Així, parlem de la resolució d’una pantalla d’ordinador, resolució de retina, resolució d’escaneig, resolució de la càmera de fotos i / o resolució d’impressió.

En el món de la impressió, les impressores electròniques només tenen una forma d’imprimir: donat un punt d’impressió, han de decidir si injecten tinta o no. D’aquesta manera, cada un dels integrants d’una retícula de petites cel·les ordenades linealment rep el nom de punt d’impressió.

Com més divisions sigui capaç de fer una màquina, major resolució tindrem. I el resultat d’això serà un dibuix amb major definició i per tant de major qualitat.

La resolució se sol mesurar en ppp (punts per polzada). Es mesuren els punts lineals que caben en una polzada (2.54cm)

D’aquesta manera, podríem aplicar aquest concepte a qualsevol espai divisible. En una polsera podríem parlar de nusos per centímetre, o fins i tot fer-ho en una trena de cabells. I en un monitor podríem parlar d’una divisió típica de 72ppp, sent el doble en una pantilla de retina.

La confusió de la resolució

La gran quantitat de conceptes als quals ens podem referir mitjançant aquest terme generen confusió. Vegem alguns dels més típics en el món de la impremta.

Resolución de impresión

És la capacitat màxima de discriminació que té una màquina d’impressió. Típicament una impressora de la llar imprimeix a 300ppp, podent arribar als 24000ppp d’una impressora làser.

Resolució de semitons

Per poder fer els tons intermedis entre el blanc i el gris, en impressió en ocasions es fa servir una tècnica que consisteix en la il·lusió òptica provocada per la concatenació de punts de divers gruix seguint una trama ordenada. D’aquesta manera, una agrupació de punts negres sobre un fons blanc es percep de color gris.

Aquest tipus d’imatges es coneixen pel nom de “semitons”.

S’entén per resolució de semitons a la capacitat màxima d’imprimir una trama amb tons de gris diferents fins a un màxim de 256.

Resolució d'un arxiu digital o resolució d'escaneig

Si parlem de mostres per polzada el concepte s’entén molt millor. És a dir, totes les mostres d’escaneig per polzada és capaç de prendre un aparell electrònic.

Tot això fa que ens plantegem quines són les característiques mínimes que una imatge hauria de tenir. És suficient 1mb? ¿2Mb? La resposta és depèn del tipus de dispositiu per al qual es farà servir la imatge i sobretot si està ha de ser tractada digitalment, si servirà per una lona, ​​quin tipus de màquina d’impressió es farà servir …

Davant de qualsevol dubte, l’experiència ens diu que el primer que has de fer és contactar amb el teu impremta de confiança.

Recordeu que estem disponibles per les vies habituals de contacte a les nostres instal·lacions de Vila-seca, per telèfon trucant al 977 39 23 18 o per correu electrònic en el formulari de contacte del nostre web.