Blog

24

Aug

¿És legal fotocopiar un llibre?

Recentment hem sabut de la condemna a 2 anys de presó i una quantiosa sanció econòmica als propietaris d’una copisteria per fotocopiar llibres. (Compartim l’enllaç a la notícia al final de la publicació).

Potser alguna vegada hagis tingut la necessitat de xerocopiar un llibre o fins i tot ho hagis fet.

És una sol·licitud habitual que de tant en tant rebem. La qüestió és que aquesta sentència revifa un tema recurrent. És legal fotocopiar llibres o no?

¿Qué són els drets d'autor?

Els drets d’autor són un codi de normes que regulen el privilegi d’un creador sobre les seves obres a explotar-les i distribuir-les i que cada país adapta a les seves necessitats.

La majoria de països s’acullen al conveni de Berna , on s’estipula que aquests drets s’adquireixen de manera immediata en crear l’obra independentment de si és tangible o intangible.

En el cas d’Espanya perduren 70 anys a partir del moment de la mort de l’autor. Compte, de la mort no de la data de creació de l’obra!

Per poder explotar, transformar o distribuir una obra és necessari el consentiment del propietari dels drets d’autor.

Diferència entre copyright i drets d'autor

Els drets d’autor i el copyright són conceptes relacionats però no són sinònims.

Els drets d’autor s’adquireixen immediatament en el moment de creació de l’obra.

El copyright pot ser registrat al Registre Oficial de la propietat intel·lectual. (Amb un cost de 13,20 €). Comprèn únicament l’obra i no inclou a l’autor.

Si voleu aprofundir us recomanem aquesta publicació .

Aleshores podem fotocopiar o no?

La llei de propietat intel·lectual estableix que una persona té dret a utilitzar una còpia que ha adquirit legalment per al seu ús personal.

Entre aquests usos si pot fer una fotocòpia sempre que sigui per a ús personal i no lucratiu sempre que es tracti d’una còpia privada y considerant que:

  • Perquè una còpia pugui ser considerada privada no pot tenir cap ús empresarial ni lucratiu.
  • Per còpia privada, s’entén a nivell personal i no en un àmbit comercial i de cara al públic amb un lucre per part de l’establiment reprogràfic.

Mai no es pot reproduir ni una sola pàgina de material subjecte als Drets d’Autor en un Establiment Reprogràfic sense la Llicència i Autorització corresponent que dóna CEDRO.

La Llei de propietat intel·lectual no dóna dret a fer una còpia d’un llibre comprat per a ús personal per poder fotocopiar-lo a qualsevol local que no disposi de llicència.

Sí, i només si, es pot fer una còpia legal en un establiment reprogràfic de qualsevol material protegit per la LPI, amb la corresponent Llicència que dóna CEDRO per cobrir aquest tipus d’usos.

Estimat lector,

Les impremtes i les copisteries hem de complir la llei. Si alguna vegada necessites fotocopiar un llibre recorda que sempre s’ha de respectar la propietat intel·lectual.

No ens demanis coses que no podem ni hem de fer!

PD: Aquest és l’enllaç de la notícia promesa en l’inici de l’escrit.

You must be logged in to post a comment.