Blog

24

Aug

Gruix i gramatge del paper

És possible que alguna vegada t’hagis quedat sense paper a la impressora i … oh terror! ¿Quin paper he de comprar? Davant la gran varietat de folis i marques entre les que escollir és normal que se’t presentin dubtes. A la portada del paquet de folis veuràs destacats uns números que típicament són el 75, 80, 90, 120. I davant la varietat d’opcions el millor és preguntar-se quin és el seu significat.

Gramatge i gruix

Aquests números fan referència al gramatge i es mesuren en grams per metre quadrat. Fan referència al pes del foli per unitat de superfície. És important no confondre-ho amb el gruix del paper. El gruix és la separació entre les 2 cares del full i es mesura en micres (µm).

Com que són paràmetres diferents, 2 papers d’igual gramatge poden tenir diferent gruix en funció al premsat del paper, donant lloc a una varietat d’ells en funció del procés de fabricació.

Paper offset

El paper offset és el paper de fotocopiadora o foli clàssic. És gruixut. Es caracteritza per la seva porositat, el que fa que absorbeixi molta quantitat de tinta. Típicament té un gramatge de 80. Sent de fins a 350 el de les cartolines i de 50-60 el de la prensa.

S’utilitza per a paper de cartes, impressores, sobres, …

Paper estucat

El paper estucat es caracteritza per un major premsat. Té menys porus i sol anar revestit de brillant o mat. El que li confereix un aspecte més atractiu que altres papers. Encara que tingui el mateix gramatge que el paper offset, aparenta major cos i consistència.

Aquest tipus de paper és més llis i s’imprimeix millor. Generalment s’utilitza per a revistes, llibres, fascicles, fullets publicitaris …

Arribats a aquest punt, si has seguit la lectura segurament ja saps que paper triar. Esperem que us hagi estat d’utilitat!

You must be logged in to post a comment.