Blog

29

Sep

Com es fabrica el paper reciclat

El paper és un material fet mitjançant les fibres vegetals de la cel·lulosa que són entrecreuades per a crear una fulla resistent i flexible. En aquest procés poden intervenir diferents processos químics i físics pels quals les fibres es transformen en pulpa i finalment en paper. En funció del procés l’ús final que es dóna al paper pot variar.

Procés de reciclatge del paper

La fabricació del paper reciclat és similar a la del paper “verge”. En el cas del paper reciclat cal eliminar les tintes i netejar la matèria prima de possibles brutícies que hi pugui haver. El primer pas necessari és conèixer l’origen del paper i els components que el conformen.

Un cop classificat el paper, es trenca en molts trossets petits i es barreja amb aigua amb l’objectiu d’aconseguir una mescla de fibres reciclades el més homogènia possible.

A continuació es procedeix a separar les tintes del paper. Generalment es fa injectant aire per a que la tinta es quedi a les “bombolles d’aire” que es formen. I tot seguit es blanqueja el paper mitjançant aigua oxigenada o peròxid de hidrogen, un potent llegiu que en ocasions s’utilitza com a desinfectant en hospitals.

En continu, el paper es fica sobre unes planxes on se li dóna forma i gruix. I passa per un procés d’assecatge on adquireix la forma desitjada.  Finalment, es talla i s’empaqueta i ja està llest per al seu ús un altre cop.

Quants cops es pot reciclar el paper

L’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (Aspapel) estima que, de mitjana, la fibra de cel·lulosa pot ser reutilitzada unes sis vegades. Durant aquestos cicles el paper passa per un procés de pulpatge, i per tant les fibres cada cop es van desfent i debilitant més. No obstant, en els procesos de fabricació industrial sempre s’incorpora nova pulpa. Cosa que de totes formes ja passa si tenim en compte que en els contenidors de paper reciclat els usuaris hi llençen tot tipus de paper.

Si tenim en compte que segons la EPA (Agència de Protecció Mediambiental dels EUA) cada tonelada de paper reciclat equival a no talar 20 arbres i a un important estalvi energètic i d’aigua, aleshores pren especial importància el fet de reciclar paper. Feu els números!