Blog

30

Mar

És justificat el hate que rep Comic Sans?

Hi ha algunes temàtiques que serveixen per iniciar converses. Quin temps farà avui, el darrer partit de futbol i en el món del disseny gràfic, la tipografia Comic Sans. Per què un menyspreu tan generalitzat entre dissenyadors cap a aquesta font tipogràfica?

Els orígens de la tipografia Comic Sans

La tipografia Comic Sans va ser creada pel dissenyador gràfic Vincent Connare el 1994 mentre treballava per a Microsoft per al seu ús a Windows 3.1. L’objectiu inicial de Connare era dissenyar una font que fos amigable, propera i accessible per als usuaris. Connare es va inspirar en la típica font dels còmics i d’aquí el nom de Comic Sans.

 

La tipografia Comic Sans es va adoptar posteriorment en el catàleg tipogràfic de Windows 95. Es va fer notablement popular i el públic la va començar a utilitzar per a tot tipus d’usos, fins i tot aquells per als quals inicialment no estava prevista. I aquest és el problema. Va ser massa exitosa.

El despreci a Comic Sans

Alguns dissenyadors consideren que Comic Sans és una font poc professional i mal dissenyada, especialment per a contextos formals o de disseny gràfic avançat.

Critiquen el seu estil informal, la seva manca de consistència en els traços i la seva associació amb un disseny poc sofisticat.

Entre totes les preinstal·lades en els principals sistemes operatius, és l’única que posseeix un disseny irregular. Cada lletra té un disseny particular. No hi ha una simetria entre, per exemple, les lletres ‘b’ i ‘d’ o les lletres ‘p’ i ‘q’.

Per aprofundir en les raons que sovint exhibeixen els dissenyadors per desaconsellar Comic Sans, recomanem aquesta lectura en particular.

Usos de Comic Sans

Comic Sans té el seu lloc en determinats contextos.

Facilita la lectura als nens. Segons estudis de la Universitat d’Indiana i de Princeton, en tenir un disseny més estrany i “difícil de llegir”, la concentració és major i els resultats en memòria lectora són millors.

És una tipografia recomanada contra la dislèxia. En realitat, moltes organitzacions contra la dislèxia recomanen el seu ús.

Recomanem aquesta publicació.

Cada tipografia té un propòsit. La Comic Sans no és dolenta. Senzillament només s’hauria d’utilitzar en el context adequat. I si estàs pensant en utilitzar-la… , fes-ho convençut perquè segur que seràs criticat. Sigui quina sigui la teva decisió en el moment d’escollir una tipografia, fes-ho amb criteri propi!

__

Benvolguts lectors i clients,

Recordeu que Impremta Novagràfic estem a la vostra disposició per les vies habituals de contacte.

You must be logged in to post a comment.